Sümerler döneminden itibaren kullanılagelmiş bir müzik aletidir. Türk topluluklarında kullanımı yaygındır. Benzer örnekleri Aztekler gibi başka kültürlerde de görülür. Bu enstrümanın eski kültürlerde de dinsel seremoni lerde kullanıldığı bilinmektedir.

Günümüzde ney bir Türk sazı olarak dünyaca kabul edilmiştir. Türklerin, İslamiyeti kabul etmeden önceki inanışı olan Şamanizmde müziğin çok önemli rolü vardı. Dini törenler müzik eşliğinde yapılırdı. Ney, İslamiyette Tasavvuf Müziği ’nin de en temel enstrümanıdır. Ney için çalma değil üfleme terimi kullanılmaktadır. Ney üfleme kullanımı İslami bir temelden gelmektedir. Allah’ın insanı yaratırken ruhunu üflemiş olmasından kaynaklanan bir benzetmedir.

Ney kargı ismi de verilen kamıştan üretilir. Bu kamış sarı, sert ve sık liflidir. Sıcak iklimli bölgelerde ve sulak yerde yetişen bu kamışın birbirinden farklı cinsleri bulunur. En çok tercih edilen, Antakya, Samandağ’da Asi Nehri kıyılarında yetişen kamış cinsleridir. Bu kamışın dokuz boğumlu olması gerekir. Kamışını içi boşaltılarak yapılan ney’ in en üstteki boğumu tam açılmaz ve yarım bırakılır. Ney’e ses veren delikler (perdeler) üstten alta doğru boğumlara belli bir sıra ile dağılırlar. Ney’ de biri arkada olmak üzere toplam 7 delik bulunur. Bir neyin düzgün akortlu olabilmesi için 9 adet boğumdan oluşması ve bu boğumların her birinin birbirlerine eşit olması şarttır. Bu yapıda bir kamışın sazlıkta bulunması çok zordur. Bundan dolayıdır ki ney fiyatları yüksektir.

Neyin ilk boğumu olan ve “boğaz” ismi verilen, çalgının üflenen ucuna sesin daha net çıkması ve dudakların hasar görmemesi için genellikle fildişi veya boynuzdan yapılan ve “başpare” adı verilen bir başlık takılır. Başpare günümüzde fiberden, teflondan, abanoz veya şimşir gibi sert ağaçlardan yapılabilmektedir. Neylerin üst ve alt ucuna çatlamayı önlemek için metalden yapılmış, kamışa sıkı bir şekilde oturan bilezikler monte edilir. Bu bileziklere “parazvane” adı verilir. Bu malzeme altın, gümüş, bakır olabilir. Ancak gümüş, bakır gibi metaller oksitlendiğinden hava ile irtibatlarının kesilmesi işlemden geçirilir.

MüzikReyonu Müzik Okulunda ney kursu almak isteyen öğrenciler konunun ilgili konservatuarlarından mezun hocalarla çalışacaklardır. Kısa zamanda sizi iyi bir noktaya getirecek özel tekniklerle ney dersleri almak istiyorsanız bilgi için arayınız.

İletişim: 0543 505 47 86 – 0 530 240 12 26 

Ney Kursunun Günleri ve Saatleri

Ney kurslarımız haftada 1 gün 1 saat birebir olarak yapılmaktadır. Gün ve saat, kişinin müsaitlik durumuna göre özel hazırlanır.

Ney Kursu Fiyatları

Ney Kursu/Aylık/Toplam 4 Saat: 500 TL
Dilerseniz haftada 1 gün 1 saat ücretsiz katılım sağlayabileceğiniz grup solfej derslerimiz de mevcuttur.

Ney Dersi Yaş Sınırı

Ney derslerimiz 5 yaş ve üzeri her birey için uygundur.

Ders Biçimi

Ney kurslarımız kişiye özel birebir ders şeklinde verilmektedir.

Sertifika Programı

Bizler tarafından öğrencilerimizin seviyeleri belirlenip, sertifika sınavına başvuruları yapılmaktadır. İngiltere’den gelen eğitmenlerin yaptığı sınavdan geçen öğrencilere Uluslararası geçerliliği olan Trinity College Sertifikası verilmektedir.
Trinity College Sertifika sınavı her yıl Ocak ve Haziran aylarında yapılmaktadır.

Eğitmenler

Adil Perktaş