Sümerler döneminden itibaren kullanılagelmiş bir müzik aletidir. Türk topluluklarında kullanımı yaygındır. Benzer örnekleri Aztekler gibi başka kültürlerde de görülür. Bu enstrümanın eski kültürlerde de dinsel seremoni lerde kullanıldığı bilinmektedir.
Günümüzde ney bir Türk sazı olarak dünyaca kabul edilmiştir. Türklerin, İslamiyeti kabul etmeden önceki inanışı olan Şamanizmde müziğin çok önemli rolü vardı. Dini törenler müzik eşliğinde yapılırdı. Ney, İslamiyette Tasavvuf Müziği ’nin de en temel enstrümanıdır. Ney için çalma değil üfleme terimi kullanılmaktadır. Ney üfleme kullanımı İslami bir temelden gelmektedir. Allah’ın insanı yaratırken ruhunu üflemiş olmasından kaynaklanan bir benzetmedir.
Ney kargı ismi de verilen kamıştan üretilir. Bu kamış sarı, sert ve sık liflidir. Sıcak iklimli bölgelerde ve sulak yerde yetişen bu kamışın birbirinden farklı cinsleri bulunur. En çok tercih edilen, Antakya, Samandağ’da Asi Nehri kıyılarında yetişen kamış cinsleridir. Bu kamışın dokuz boğumlu olması gerekir. Kamışını içi boşaltılarak yapılan ney’ in en üstteki boğumu tam açılmaz ve yarım bırakılır. Ney’e ses veren delikler (perdeler) üstten alta doğru boğumlara belli bir sıra ile dağılırlar. Ney’ de biri arkada olmak üzere toplam 7 delik bulunur. Bir neyin düzgün akortlu olabilmesi için 9 adet boğumdan oluşması ve bu boğumların her birinin birbirlerine eşit olması şarttır. Bu yapıda bir kamışın sazlıkta bulunması çok zordur. Bundan dolayıdır ki ney fiyatları yüksektir.